Jak już wspomnieliśmy wyżej, stek Porterhouse to nic innego jak T-bone w wersji premium. Oba steki charakteryzują się tym, że kość w kształcie litery "T" oddziela dwa rodzaje mięsa czyli rostbef i polędwicę. Lecz w steku Porterhouse polędwicy jest znacznie więcej, dzięki czemu jest on bardziej delikatny i ekskluzywny.
Mówi się, że najlepszy Porterhouse robią w Toskanii, lecz mając kawałek sezonowanej wołowiny z podlaskiej wsi, do tego sól, pieprz i rozmaryn, możesz zrobić najlepszy stek Porterhouse w zaciszu własnego domu ;-)
Stek możesz usmażyć wedle własnych upodobań lub skorzystać z klasycznej metody polecanej przez szefów kuchni która doskonale objaśnia różnicę w „wysmażeniu” i może pomóc w podjęciu decyzji jak długo stek należy smażyć.
steak blue (mocno krwisty), lekko obsmażony z każdej strony - mięso w środku jest praktycznie surowe - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 2-3 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;
steak rare (krwisty), słabo wysmażony, mięso czerwone w środku, białko zaczyna się ścinać - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 3-4 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;
steak medium rare (średnio krwisty), wołowina zmienia kolor na mocno czerwony,osocze delikatnie brunatnieje - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 4-6 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;
steak medium (wysmażony) osocze po naciśnięciu jest już brunatne, mięso jeszcze bardziej jędrne - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 6-8 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;
steak well done (dobrze wysmażony), po dotknięciu stek jest twardawy i elastyczny, kolor mięsa brunatny - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 10 minut, często odwracając, odstawić na 2 minuty.
Wołowinę na steki należy wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem lub grillowaniem, osuszyć papierowym ręcznikiem na chwilę przed położeniem na patelni, grillu.