Porterhouse stek

PORTERHOUSE STEK z rostbefu i polędwicy z kością (waga 600 g)

Porterhouse to nic innego jak T-bone stek w wersji premium. Różnicą jest rozmiar polędwicy wołowej - w steku Porterhouse jest znacznie więcej polędwicy. Steki z kością sezonujemy na mokro ok 14 dni, dzięki temu są kruche i delikatne.

UWAGA! Jeden stek waży ok 600g (0,6 kg) Dodając produkt do koszyka, wskazujesz ilość sztuk.

46,80 zł brutto

78,00 zł za kg

  • 0,6 kg

Więcej informacji

Jak już wspomnieliśmy wyżej, stek Porterhouse to nic innego jak T-bone w wersji premium. Oba steki charakteryzują się tym, że kość w kształcie litery "T" oddziela dwa rodzaje mięsa czyli rostbef i polędwicę. Lecz w steku Porterhouse polędwicy jest znacznie więcej, dzięki czemu jest on bardziej delikatny i ekskluzywny.

Mówi się, że najlepszy Porterhouse robią w Toskanii, lecz mając kawałek sezonowanej wołowiny z podlaskiej wsi, do tego sól, pieprz i rozmaryn, możesz zrobić najlepszy stek Porterhouse w zaciszu własnego domu ;-)

Stek możesz usmażyć wedle własnych upodobań lub skorzystać z klasycznej metody polecanej przez szefów kuchni która doskonale objaśnia różnicę w „wysmażeniu” i może pomóc w podjęciu decyzji jak długo stek należy smażyć.

steak blue (mocno krwisty), lekko obsmażony z każdej strony - mięso w środku jest praktycznie surowe - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 2-3 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak rare (krwisty), słabo wysmażony, mięso czerwone w środku, białko zaczyna się ścinać - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 3-4 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak medium rare (średnio krwisty), wołowina zmienia kolor na mocno czerwony,osocze delikatnie brunatnieje - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 4-6 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak medium (wysmażony) osocze po naciśnięciu jest już brunatne, mięso jeszcze bardziej jędrne - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 6-8 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak well done (dobrze wysmażony), po dotknięciu stek jest twardawy i elastyczny, kolor mięsa brunatny - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 10 minut, często odwracając, odstawić na 2 minuty.

Wołowinę na steki należy wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem lub grillowaniem, osuszyć papierowym ręcznikiem na chwilę przed położeniem na patelni, grillu.

Opinie

Oceń 
2020-06-21

Porterhouse

Jak do tej pory najlepsze mięso jakie miałem okazję spróbować. Stek przygotowany na grillu gazowym BK, absolutnie świetny, delikatny soczysty. Polecam

    Oceń 
    2020-05-04

    Staszek

    Dostawa fenomenalna. Wszytko porządnie zapakowane do styropianowego pudła oraz obłożone żelowymi wkładami.
    Mięso bardzo smaczne. Dobrze wykrojone. Kawałek odpowiedniej grubości.
    Przyprawiłem solą oraz pieprzem. Dla ludzi którzy lubią stejki midum polecam ściągnąć przy 60 stopniach i dać odpocząć mięsu 5 min.
    Przepyszne :)

    • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
    Oceń 
    2020-03-15

    Super!

    Jeśli ktoś chciałby porównać ten stek do tych dostępnych w Lidlu/Biedronce to to jest to zupełnie inna liga. Tak delikatnego rostbefu jeszcze nie jadłem, a polędwica to po prostu niebo na talerzu.

    • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
    Oceń 
    2020-02-08

    Porterhouse

    Zamówiłem z każdego rodzaju po kilka, jak na razie ten jest najcudowniejszy. Degustuję dalej, ale na tym etapie daję 5+, rewelacja, tylko pieprz i sól, po ugriowaniu musi odpocząć pod kołderką z masła, wpija masełko i jest boski

    • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
    Oceń 
    2018-10-06

    Porterhouse

    Stek bardzo dobry. Przyprawiony solą i pieprzem. Do tego sos serowy z sera pleśniowego i mieszanka sałat z domowym sosem winegret szynką parmeńską i ser cheddar. Dodatkowo domowe pesto z pietruszki zielonej papryki i awokado

    • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

    Napisz swoją opinię!

    Oceń i napisz opinię

    PORTERHOUSE STEK z rostbefu i polędwicy z kością (waga 600 g)

    PORTERHOUSE STEK z rostbefu i polędwicy z kością (waga 600 g)

    Porterhouse to nic innego jak T-bone stek w wersji premium. Różnicą jest rozmiar polędwicy wołowej - w steku Porterhouse jest znacznie więcej polędwicy. Steki z kością sezonujemy na mokro ok 14 dni, dzięki temu są kruche i delikatne.

    UWAGA! Jeden stek waży ok 600g (0,6 kg) Dodając produkt do koszyka, wskazujesz ilość sztuk.

    Akcesoria

    Proszę nie traktować ossobuco jako tradycyjnego steka- po samym usmażeniu będzie bardzo twardy- wymaga dłuższej obróbki w formie duszenia w wywarze.  UWAGA! Jeden stek waży ok 400g (0,4 kg) - Dodając produkt do koszyka, wskazujesz ilość sztuk.

    17,80 zł
    Na stanie

    Rib eye stek z antrykotu bez kości. Wykrawany jest z sezonowanych elementów antrykotu wołowego z odpowiednią warstwą tłuszczu zewnętrznego jak i wewnętrznego. Tłuszcz ten tworzy charakterystyczne „oczko”, stąd też nazwa „Rib Eye”. Sezonowany na mokro min 14 dni UWAGA! Jeden stek waży ok 300 g (0,3 kg) - Dodając produkt do koszyka, wskazujesz ilość sztuk.

    21,00 zł
    Na stanie

    T-Bone stek z rostbefu i polędwicy z kością - jest najsłynniejszym stekiem na świecie. Nazwę swą zawdzięcza kości, która się w nim znajduje i jest w kształcie litery T. Jest jedyny w swoim rodzaju gdyż posiada dwa gatunki mięsa: polędwicę i rostbef. Sezonowany na mokro min 14 dni UWAGA! Jeden stek waży ok 500 g - Dodając produkt do koszyka, wskazujesz...

    32,50 zł
    Na stanie

    NEW YORK STEK jest kawałkiem rostbefu. Wykrajany jest z części zwanej short loin. Stek ten jest nieco twardszy od steka z polędwicy, ale ma więcej smaku. Sezonowany na mokro minimum 14 dni UWAGA! Jeden stek waży ok 300g (0,3 kg) - Dodając produkt do koszyka, wskazujesz ilość sztuk.

    18,00 zł
    Na stanie

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: