Ser Koryciński naturalny

Ser Koryciński naturalny

Jest on tworzony na bazie niepasteryzowanego, pełnego mleka krowiego wzbogaconego o szczyptę podpuszczki oraz soli kuchennej. Łagodny, delikatnie kwaskowaty smak i niepowtarzalny maślany aromat – właśnie to go charakteryzuje.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka

37,00 zł brutto

37,00 zł za 1 kg

  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 3 kg

Więcej informacji

Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.

Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.

Opinie

Oceń 
2021-04-15

Mateusz

Mega delikatny i pyszny

    Napisz swoją opinię!

    Oceń i napisz opinię

    Ser Koryciński naturalny

    Ser Koryciński naturalny

    Jest on tworzony na bazie niepasteryzowanego, pełnego mleka krowiego wzbogaconego o szczyptę podpuszczki oraz soli kuchennej. Łagodny, delikatnie kwaskowaty smak i niepowtarzalny maślany aromat – właśnie to go charakteryzuje.

    SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka

    Akcesoria

    Ser Koryciński Swojski z kminkiem to gratka dla wszystkich smakoszy przetworów mlecznych. Uzyskuje się go dzięki odpowiednio długiemu okresowi leżakowania w wysublimowanych warunkach. Wyrób nie zawiera żadnych substancji konserwujących, barwiących, ani niczego innego niezgodnego z recepturą. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, kminek

    37,00 zł
    Na stanie

    Jedną z najpopularniejszych wariacji tego wyrobu jest Ser Zagrodowy Bielec z ziołami. Główna tajna broń wyrobów to niepowtarzalny smak. Połączenie aksamitnego sera z nutką naturalnych ziół spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czosnek

    37,00 zł
    Na stanie

    Ser Koryciński Swojski z oliwkami to połączenie oryginalne i awangardowe. Ser cieszy się ogromną popularnością wśród naszych Klientów. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, oliwka

    37,00 zł
    Na stanie

    Ser wędzony, który przygotowujemy na drewnie olchowym. Ser jest uwędzony, gdy jego powierzchnia nabiera złoto-brązowego koloru. Jest zwarty, łatwo go kroić w plastry, ma wyborny smak i aromat. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, wędzony na naturalnym dymie

    47,00 zł
    Na stanie

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: