Ser Zagrodowy Bielec z orzechem włoskim dzięki swemu nietypowemu dodatkowi skutecznie łamie wiele kulinarnych konwenansów. Charakteryzuje się oryginalnym, a jednocześnie dobrym i delikatnym smakiem. Nuta orzecha włoskiego świetnie komponuje się z lekką słonością oraz aksamitną konsystencją sera.
SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, orzech włoski
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Ser Koryciński Swojski z kminkiem to gratka dla wszystkich smakoszy przetworów mlecznych. Uzyskuje się go dzięki odpowiednio długiemu okresowi leżakowania w wysublimowanych warunkach. Wyrób nie zawiera żadnych substancji konserwujących, barwiących, ani niczego innego niezgodnego z recepturą. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, kminek
Każdy miłośnik kulinariów wie, ile dobrego przynosi łączenie przeciwstawnych smaków. Uzyskane w ten sposób kombinacja nie tylko zaskakują, lecz cieszy kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ser Zagrodowy Bielec z żurawiną to jeden z najpopularniejszych wyrobów, jest smaczny, wyjątkowo uniwersalny. Pasuje do potraw i przekąsek. SKŁAD:...
Ser Koryciński Swojski z oliwkami to połączenie oryginalne i awangardowe. Ser cieszy się ogromną popularnością wśród naszych Klientów. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, oliwka
Ser Koryciński chilli i oregano jest robiony tradycyjną metodą, wyprodukowany bez użycia konserwantów w 100% naturalny. Zawiera przyprawy chilli i oregano - nuta pikantności zawsze jest mile widziana. SKŁAD: mleko krowie, sól, podpuszczka, chilli, oregano
Kiełbasa podsuszana – wyprodukowana z chudego...
Żeberka paski wędzone gorącym dymem w wędzarni...
Stek ten wykrawany jest z polędwicy wołowej...
Przeznaczony do spożycia w formie nie...
Schab wędzony gorącym dymem w wędzarni...
SUSZ WARZYW EKO Mieszanka ekologicznych warzyw...
PRZYPRAWA DO KARPIA Przyprawa do karpia jest...
EKOLOGICZNA PRZYPRAWA DO DAŃ Z FASOLI, SOI,...
Jest on tworzony na bazie niepasteryzowanego,...