Brak produktów
C152
Rib eye stek z antrykotu bez kości. Wykrawany jest z sezonowanych elementów antrykotu wołowego z odpowiednią warstwą tłuszczu zewnętrznego jak i wewnętrznego. Tłuszcz ten tworzy charakterystyczne „oczko”, stąd też nazwa „Rib Eye”. Sezonowany na mokro min 14 dni
UWAGA! Jeden stek waży ok 300 g (0,3 kg) - Dodając produkt do koszyka, wskazujesz ilość sztuk.
Rib eye steak to jeden z moich ulubionych elementów sezonowanej wołowiny. Wybierając antrykot do dojrzewania, kierujemy się przerostami tłuszczu. Im większy marmurek czyli tłuszcz śródmięśniowy tym lepiej. Tłuszcz który jest nośnikiem smaku w trakcie smażenia zaczyna się wytapiać, co czyni ten rodzaj steku wyjątkowo smacznym i chętnie kupowanym. Wysmażony lub krwisty, stek z najlepszej Podlaskiej wołowiny zawsze będzie smakował wybornie. Sklep mięsny online super-stek.pl poleca.
Stek możesz usmażyć wedle własnych upodobań lub skorzystać z klasycznej metody polecanej przez szefów kuchni (opis poniżej) która doskonale objaśnia różnicę w „wysmażeniu” i może pomóc w podjęciu decyzji jak długo stek należy smażyć.
steak blue (mocno krwisty), lekko obsmażony z każdej strony - mięso w środku jest praktycznie surowe - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 2-3 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;
steak rare (krwisty), słabo wysmażony, mięso czerwone w środku białko,zaczyna się ścinać - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 3-4 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;
steak medium rare (średnio krwisty), wołowina zmienia kolor na mocno czerwony,osocze delikatnie brunatnieje - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 4-6 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;
steak medium (wysmażony) osocze po naciśnięciu jest już brunatne, mięso jeszcze bardziej jędrne - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 6-8 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;
steak well done (dobrze wysmażony), po dotknięciu stek jest twardawy i elastyczny, kolor mięsa brunatny - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 10 minut, często odwracając, odstawić na 2 minuty.
Wołowinę na steki należy wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem lub grillowaniem, osuszyć papierowym ręcznikiem na chwilę przed położeniem na patelni, grillu.
Bardzo dobry rib eye
Bardzo dobry stosunek ceny do jakości, z czystym sumieniem polecam :)
W smaku czuć, że mięso jest dobrej jakości, jak na stek sezonowany na mokro ma fajną kruchość po usmażeniu. Nie jest gumowaty, nie jest podeszwą :) ale można czasami znaleźć niejadalne, twarde przerosty, których ogólnie jest bardzo mało.
* smak 7/10,
* kruchość 7/10,
* gumowatość 1/10,
* cena 10/10.
Maja
Znakomity, kruchy i soczysty.
Michał
Steki przepyszne, pięknie marmurkowe co dodaje smaku, wszystko zapakowane bardzo solidnie w opakowaniu termicznym, polecam!
Anna
Stek świetnej jakości, jestem bardzo zadowolona z zakupu.
Ser Koryciński Swojski z czosnkiem niedźwiedzim...