Ser Koryciński z pieprzem kolorowym

Ser Koryciński z pieprzem kolorowym

Główną zaletę Sera Korycińskiego Swojskiego z pieprzem stanowi jego naturalność oraz prostota. W procesie produkcji używane jest jedynie niepasteryzowane mleko, podpuszczki, sól i pieprz kolorowy. Przekłada się to rzecz jasna na smak sera, o którego wyjątkowości skutecznie świadczą przyznane liczne nagrody i wyróżnienia o znaczeniu międzynarodowym.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, pieprz kolorowy

37,00 zł brutto

37,00 zł za 1 kg

  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 3 kg

Więcej informacji

Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.

Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.

Opinie

Oceń i napisz opinię

Ser Koryciński z pieprzem kolorowym

Ser Koryciński z pieprzem kolorowym

Główną zaletę Sera Korycińskiego Swojskiego z pieprzem stanowi jego naturalność oraz prostota. W procesie produkcji używane jest jedynie niepasteryzowane mleko, podpuszczki, sól i pieprz kolorowy. Przekłada się to rzecz jasna na smak sera, o którego wyjątkowości skutecznie świadczą przyznane liczne nagrody i wyróżnienia o znaczeniu międzynarodowym.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, pieprz kolorowy

Produkty powiązane

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: