Brak produktów
Ser Zagrodowy Bielec z orzechem włoskim dzięki swemu nietypowemu dodatkowi skutecznie łamie wiele kulinarnych konwenansów. Charakteryzuje się oryginalnym, a jednocześnie dobrym i delikatnym smakiem. Nuta orzecha włoskiego świetnie komponuje się z lekką słonością oraz aksamitną konsystencją sera.
SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, orzech włoski
Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Boczek bez żeberek szczególnie walory smakowe...
Kark wołowy to element odcięty z górnej części...
Ser wędzony, który przygotowujemy na drewnie...
Ser Koryciński Swojski z czosnkiem niedźwiedzim...
Słonina peklowana z dodatkiem przypraw...
Móżdżek wieprzowy po polsku to jedno z naszych...
ZIELONY OGRÓD EKO Kompozycja doskonale sprawdzi...
Karkówka wędzona gorącym dymem w wędzarni...
Gdy dobrze przyrządzimy żeberka wołowe, mięso...
Nasze policzki wołowe są świeże i idealnie...