Ser Koryciński Wiosenny

Ser Koryciński Wiosenny

Gdy zmęczona zimnem i skuta lodem ziemia zaczyna odtajać, a na drzewach ukazują się pierwsze pąki, na półkach spiżarni pojawia się gość specjalny - Ser Koryciński Swojski wiosenny. Posiada w swoim składzie domieszkę pietruszki, kopru i szczypiorku.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, nać pietruszki, nać kopru, szczypiorek

36,00 zł brutto

36,00 zł za 1 kg

  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 3 kg

Więcej informacji

Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.

Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.

Opinie

Oceń i napisz opinię

Ser Koryciński Wiosenny

Ser Koryciński Wiosenny

Gdy zmęczona zimnem i skuta lodem ziemia zaczyna odtajać, a na drzewach ukazują się pierwsze pąki, na półkach spiżarni pojawia się gość specjalny - Ser Koryciński Swojski wiosenny. Posiada w swoim składzie domieszkę pietruszki, kopru i szczypiorku.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, nać pietruszki, nać kopru, szczypiorek

Akcesoria

Ser Koryciński Swojski z czosnkiem niedźwiedzim to klasyczny dowód na to, że tradycyjna, zdrowa i prosta polska żywność może cieszyć się popularnością i uznaniem w szerokim gronie odbiorców.  SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czosnek niedźwiedzi

36,00 zł
Na stanie

Jest on tworzony na bazie niepasteryzowanego, pełnego mleka krowiego wzbogaconego o szczyptę podpuszczki oraz soli kuchennej. Łagodny, delikatnie kwaskowaty smak i niepowtarzalny maślany aromat – właśnie to go charakteryzuje. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka

36,00 zł
Na stanie

Jedną z najpopularniejszych wariacji tego wyrobu jest Ser Zagrodowy Bielec z ziołami. Główna tajna broń wyrobów to niepowtarzalny smak. Połączenie aksamitnego sera z nutką naturalnych ziół spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czosnek

36,00 zł
Na stanie

Ser Zagrodowy Bielec z orzechem włoskim dzięki swemu nietypowemu dodatkowi skutecznie łamie wiele kulinarnych konwenansów. Charakteryzuje się oryginalnym, a jednocześnie dobrym i delikatnym smakiem. Nuta orzecha włoskiego świetnie komponuje się z lekką słonością oraz aksamitną konsystencją sera. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, orzech włoski

36,00 zł
Na stanie

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: