Brak produktów
Ser jest robiony tradycyjną metodą, wyprodukowany bez użycia konserwantów w 100% naturalny. Zawiera płatki suszonych pomidorów i szczypiorek.
SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, suszona papryka, szczypiorek
Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Mięso wieprzowe kl II pozyskiwane jest z...
Główną zaletę Sera Korycińskiego Swojskiego z...
Polędwiczka wieprzowa to wykwitnę i delikatne...
W podręczniku rytuałów z Dynastii Han (202...
Mięso peklowane z dodatkiem przypraw...
Żeberka paski wędzone gorącym dymem w wędzarni...
Łata wołowa doskonale nadaje się do potraw...
WYBIERZ WAGĘ ORAZ ILOŚĆ - KAŻDY KAWAŁEK...