![]() | Ser Zagrodowy pomidor płatek ze szczypiorkiem |
Brak produktów
Ser Koryciński Swojski z oliwkami to połączenie oryginalne i awangardowe. Ser cieszy się ogromną popularnością wśród naszych Klientów.
SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, oliwka
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Ser jest robiony tradycyjną metodą, wyprodukowany bez użycia konserwantów w 100% naturalny. Zawiera płatki suszonych pomidorów i szczypiorek. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, suszona papryka, szczypiorek
Ser jest robiony tradycyjną metodą, wyprodukowany bez użycia konserwantów w 100% naturalny. Zawiera płatki suszonego czosnku niedźwiedziego i płatki pomidora. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, suszony pomidor, czosnek niedźwiedzi
Kiełbasa leśna podsuszana – wysokiej jakości...
Słonina peklowana z dodatkiem przypraw...
Wątróbka jest przepyszna! Wątróbka cielęca jest...
Schab wieprzowy bez kości, wykwintne chude...
Ser Zagrodowy Bielec z orzechem włoskim dzięki...
Jest on tworzony na bazie niepasteryzowanego,...
Boczek peklowany metodą suchą, poprzez...
Podgardle wieprzowe - polecane do produkcji...
Przeznaczony do spożycia w formie...
EKOLOGICZNY ROZMARYN Przyprawia się nim zupy,...