Ser Zagrodowy swojski wędzony

Ser Zagrodowy swojski wędzony

WYBIERZ DODATKI

Ser wędzony, który przygotowujemy na drewnie olchowym. Ser jest uwędzony, gdy jego powierzchnia nabiera złoto-brązowego koloru. Jest zwarty, łatwo go kroić w plastry, ma wyborny smak i aromat.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, wędzony na naturalnym dymie

59,05 zł brutto

59,05 zł za kg

  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 3 kg

  • Wprowadź przed dodaniem do koszyka

loader

Więcej informacji

Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.

Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.

Opinie

Oceń 
2022-09-23

Super

Delikatny, nie przesolony. z ciecierzycą na gorąco jeszcze lepszy, proces wędzenia wyważony- jednogłośnie podpisuję się w tym miejscu na -TAK

    Oceń 
    2022-03-10

    Pyszny i aromatyczny

    Bardzo polecam spróbować jesli ktos lubi oscykowy smak. Idealny na zimno jak i na ciepło z żurawią.

      Oceń 
      2021-04-15

      Mateusz

      Delikatny oscypek MEGA na cieplo i zimno

      • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

      Napisz swoją opinię!

      Oceń i napisz opinię

      Ser Zagrodowy swojski wędzony

      Ser Zagrodowy swojski wędzony

      Ser wędzony, który przygotowujemy na drewnie olchowym. Ser jest uwędzony, gdy jego powierzchnia nabiera złoto-brązowego koloru. Jest zwarty, łatwo go kroić w plastry, ma wyborny smak i aromat.

      SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, wędzony na naturalnym dymie

      Produkty powiązane

      Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: