Oczyszczone, pokrojone w cienkie poprzeczne paski fragmenty żołądka wołowego. Potrawa z flaka wołowego- popularne flaczki, gości na stołach polskich rodzin od wielu pokoleń. Każdy ma na nie swój własny sposób, lecz bez wątpienia, świeży i dobrej jakości flak to połowa sukcesu ;-)
Penisy wołowe świeże
(45,05 zł / kg)
Tradycja spożywania penisów wywodzi się z medycyny starożytnych Chin. Według niej jedzenie penisów jest tym samym, czym dzisiaj łykanie tabletek na potencję. Dzięki podwyższaniu poziomu „yang” (męskości, aktywności) stała się podstawą profilaktycznej walki z impotencją i bezpłodnością.
Na ich bazie powstaje tradycyjna chińska zupa z penisa wołowego. Penis, jako bardzo szanowany specjał, zasługuje na specjalne uznanie. Dlatego też stanowi jedyną bazę zupy. Nie dodaje się innych mięs ani tym bardziej warzyw. W celu zabicia charakterystycznego zapachu, penis wołowy jest moczony w occie a następnie gotowany ok. 2 godzin na wolnym ogniu. W Chinach popularne są również szaszłyki z penisów wołowych. Poza Chinami natomiast, penisy wołowe wykorzystuje się głównie do produkcji pokarmu dla psów bardzo wartościowego i bogatego w proteiny.