To co słodkie zawsze uchodziło za dobre. Miód to jeden z najcenniejszych składników diety człowieka a stosowanie miodu w sztuce kulinarnej zawsze miało i mieć będzie charakter wyrafinowany i leczniczy zarazem.
Miód zawiera węglowodany i jest to najliczniejsza grupa jego składników. To głównie glukoza i fruktoza dzięki czemu ma on właściwości wzmacniające. Zawiera przyjazne organizmowi bakterie Bifidobacterium i Lactobacillus, które poprawiają pracę układu odpornościowego i chronią przed chorobami. Aromat i smak tego cennego produktu bierze się między innymi z obecności kwasów organicznych oraz olejków eterycznych pochodzących z nektarów kwiatowych.
Miód jest klasyfikowany jako tzw. wolny cukier i jest jednym z najzdrowszych wolnych cukrów, jakie można dodać do pożywienia. Od zarania dziejów ludzie żywili się miodem.
Propozycja podania: Herbata z miodem - najlepiej smakuje z „Miodem do herbaty” UL4YOU.
Zaparz ulubioną herbatę i odstaw do lekkiego ostudzenia. Następnie dodaj łyżkę miodu i zamieszaj do rozpuszczenia. Miód w ciepłej herbacie szybko się rozpuszcza. Możesz także dodać plaster cytryny.
Spróbuj również innych naszych produktów z linii kulinarnej:
- „Miód do wypieków”
- „Miód do mięs”
- „Miód do serów”