Noga z gęsi z kością to aromatyczne, soczyste mięso, które doskonale sprawdza się w tradycyjnych i nowoczesnych daniach. Dzięki obecności kości mięso nabiera jeszcze głębszego smaku, a odpowiednio przygotowane staje się niesamowicie kruche i soczyste.
To właśnie noga gęsi jest głównym składnikiem klasycznego francuskiego confit, czyli długo duszonego mięsa w tłuszczu gęsim, które zachwyca intensywnym smakiem i delikatnością. Doskonale smakuje także pieczona w piekarniku, duszona w winie lub grillowana. Noga z gęsi świetnie komponuje się z jabłkami, żurawiną, pomarańczami, a także aromatycznymi ziołami jak majeranek czy tymianek.
Chcesz przygotować wyjątkowy obiad? Upiecz nogę gęsi w niskiej temperaturze przez kilka godzin, a skórka stanie się chrupiąca, a mięso będzie się rozpływać w ustach! Idealnie pasuje do ziemniaków, klusek śląskich lub purée z dyni.
☝️ Ciekawostka: W dawnych czasach gęś była uważana za symbol obfitości i dostatku – pieczona noga gęsi często gościła na stołach królewskich i szlacheckich!
PRODUKT GŁĘBOKO MROŻONY
W jednym opakowaniu są 2 nogi z gęsi (ok 1 kg)
Jedna noga waży ok 0,5 kg
PRODUCENT: Firma DROSED