Żołądki z gęsi to wyjątkowy specjał, który zachwyca intensywnym smakiem i aksamitną konsystencją po odpowiednim przygotowaniu. W kuchni francuskiej, polskiej i wschodnioeuropejskiej są wykorzystywane do przygotowywania aromatycznych gulaszy, pasztetów, bulionów oraz konfitowanych dań.
Po długim gotowaniu lub duszeniu żołądki gęsie stają się delikatne, soczyste i pełne smaku. Idealnie komponują się z czosnkiem, majerankiem, cebulą, warzywami korzeniowymi i czerwonym winem. Są także świetnym składnikiem wywarów i sosów, nadając im głębokiego smaku umami.
Dzięki bogatej zawartości kolagenu żołądki gęsie doskonale wpływają na kondycję stawów, skóry i włosów. To tradycyjny przysmak w kuchni staropolskiej, który warto odkryć na nowo!
☝️ Ciekawostka: We Francji konfitowane żołądki gęsie (gésiers confits) to prawdziwy przysmak, często podawany w sałatkach z dodatkiem orzechów i sera pleśniowego!
PRODUKT GŁĘBOKO MROŻONY