T-BONE STEAK

T-BONE STEK z rostbefu i polędwicy z kością (waga 500 g)

T-Bone stek z rostbefu i polędwicy z kością - jest najsłynniejszym stekiem na świecie. Nazwę swą zawdzięcza kości, która się w nim znajduje i jest w kształcie litery T. Jest jedyny w swoim rodzaju gdyż posiada dwa gatunki mięsa: polędwicę i rostbef. Sezonowany na mokro min 14 dni

UWAGA! Jeden stek waży ok 500 g Dodając produkt do koszyka, wskazujesz ilość sztuk.

67,15 zł brutto

134,29 zł za kg

  • 0,5 kg

  • Wprowadź przed dodaniem do koszyka

loader

Więcej informacji

Charakterystyczna dla stek-a T-bone jest kość w kształcie litery "T" która oddziela dwa rodzaje mięsa czyli rostbef i polędwicę. Wykrawany jest z otoczką tłuszczu zewnętrznego od strony rostbefu.

Stek możesz usmażyć wedle własnych upodobań lub skorzystać z klasycznej metody polecanej przez szefów kuchni (opis poniżej) która doskonale objaśnia różnicę w „wysmażeniu” i może pomóc w podjęciu decyzji jak długo stek należy smażyć.

steak blue (mocno krwisty), lekko obsmażony z każdej strony - mięso w środku jest praktycznie surowe - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 2-3 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak rare (krwisty), słabo wysmażony, mięso czerwone w środku białko,zaczyna się ścinać - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 3-4 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak medium rare (średnio krwisty), wołowina zmienia kolor na mocno czerwony,osocze delikatnie brunatnieje - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 4-6 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak medium (wysmażony) osocze po naciśnięciu jest już brunatne, mięso jeszcze bardziej jędrne - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 6-8 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak well done (dobrze wysmażony), po dotknięciu stek jest twardawy i elastyczny, kolor mięsa brunatny - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 10 minut, często odwracając, odstawić na 2 minuty.

Wołowinę na steki należy wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem lub grillowaniem, osuszyć papierowym ręcznikiem na chwilę przed położeniem na patelni, grillu.

Opinie

Oceń 
2021-05-14

Rewelacja

Stek naprawdę banger, polecam, można brać w ciemno.

    Oceń 
    2020-09-30

    Pysznościiiiiii

    Stek jest tak bardzo smaczny sam w sobie, że mimo moich słabych zdolności kulinarnych kolacja wyszła przednia!!! Polecam serdecznie!!!

    • 2 z 2 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

    Napisz swoją opinię!

    Oceń i napisz opinię

    T-BONE STEK z rostbefu i polędwicy z kością (waga 500 g)

    T-BONE STEK z rostbefu i polędwicy z kością (waga 500 g)

    T-Bone stek z rostbefu i polędwicy z kością - jest najsłynniejszym stekiem na świecie. Nazwę swą zawdzięcza kości, która się w nim znajduje i jest w kształcie litery T. Jest jedyny w swoim rodzaju gdyż posiada dwa gatunki mięsa: polędwicę i rostbef. Sezonowany na mokro min 14 dni

    UWAGA! Jeden stek waży ok 500 g Dodając produkt do koszyka, wskazujesz ilość sztuk.

    Produkty powiązane

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: