Tuszka z bażanta wartość odżywcza:
- 130 kcal
- 26g białka
- 2g tłuszczu
- 0g węglowodanów
- 0,1g soli
- 69mg fosforu
- 1,5mg żelaza
- 16mg witaminy B3 (niacyny)
- 0,2mg witaminy B6
- 0,1mg witaminy B12
- 16,6µg kwasu foliowego
Jednak wartości te mogą się różnić w zależności od metody przygotowania i składników użytych w procesie przygotowania tuszki z bażanta.
Dawniej.. w czasach Sarmatów bażant królował w polskiej kuchni. Ceniono go głównie za delikatny smak, który często podkreślano, np. podając bażanta z żurawiną.
Bażant jest ptakiem, a więc tak jak w przypadku kaczek czy indyków jego mięso jest delikatne w smaku i niezbyt tłuste. Mięso z bażanta ma bardzo dużo składników odżywczych, przede wszystkim jest doskonałym źródłem białka, fosforu, magnezu i łatwo przyswajalnego żelaza. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B: B2, B3, B5, B6.
Mięso z bażanta polecane jest właściwie wszystkim, nawet dzieciom. Jest ono świetnym urozmaiceniem diety i jedynie osoby z wysokim cholesterolem muszą uważać, aby nie jeść go zbyt często. Mięso z bażanta zaliczane jest do dziczyzny.