![]() | Ser Koryciński Trzy Ziarna |
Brak produktów
Wyjątkowe smaki serów uzyskany nie tylko poprzez doskonałą recepturę samej masy serowej, lecz także dzięki doborowi właściwych dodatków. Takimi bez dwóch zdań okazały się czubrica oraz kozieradka – przyprawy nieco nietypowe dla polskich tradycji kulinarnych, lecz zdecydowanie warte zastosowania w naszej kuchni.
SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czubrica, kozieradka ziarno
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Jeden z czołowych produktów jest Ser Koryciński Swojski Trzy Ziarna. Ten smakowity i zdrowy wyrób oparty jest – pestki dyni, pestki słonecznika oraz siemię lniane. Połączenie tych produktów pozwala na stworzenie pysznego i jedynego w swoim rodzaju sera, który zadowala nawet najbardziej wysublimowane gusta. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, pestki dyni,...
Ser Koryciński chilli i oregano jest robiony tradycyjną metodą, wyprodukowany bez użycia konserwantów w 100% naturalny. Zawiera przyprawy chilli i oregano - nuta pikantności zawsze jest mile widziana. SKŁAD: mleko krowie, sól, podpuszczka, chilli, oregano
Ser jest robiony tradycyjną metodą,...
Wykorzystuje się je do przygotowywania potrawek...
Dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz...
Jest on tworzony na bazie niepasteryzowanego,...
Kiełbasa cygańska – wysokiej jakości mięso...
Najbardziej wartościowy element tuszy...
Polędwiczka wieprzowa to wykwitnę i delikatne...
Słonina solona, tradycyjnie minimum 10 dni. Po...
Nasze mięso wieprzowe jest chude i smaczne...
Kiełbasa weselna - wyprodukowana z wysokiej...