Ser Koryciński z czubrycą i kozieradką

Ser Zagrodowy z czubrycą i kozieradką

WYBIERZ DODATKI

Wyjątkowe smaki serów uzyskany nie tylko poprzez doskonałą recepturę samej masy serowej, lecz także dzięki doborowi właściwych dodatków. Takimi bez dwóch zdań okazały się czubrica oraz kozieradka – przyprawy nieco nietypowe dla polskich tradycji kulinarnych, lecz zdecydowanie warte zastosowania w naszej kuchni.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czubrica, kozieradka ziarno

45,71 zł brutto

45,71 zł za kg

  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 3 kg

  • Wprowadź przed dodaniem do koszyka

loader

Więcej informacji

Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.

Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.

Opinie

Oceń i napisz opinię

Ser Zagrodowy z czubrycą i kozieradką

Ser Zagrodowy z czubrycą i kozieradką

Wyjątkowe smaki serów uzyskany nie tylko poprzez doskonałą recepturę samej masy serowej, lecz także dzięki doborowi właściwych dodatków. Takimi bez dwóch zdań okazały się czubrica oraz kozieradka – przyprawy nieco nietypowe dla polskich tradycji kulinarnych, lecz zdecydowanie warte zastosowania w naszej kuchni.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czubrica, kozieradka ziarno

Produkty powiązane

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: