Ser Koryciński Swojski z bazylią i płatkami czosnku to jeden z przykładów praktykowanego i lubianego przez nas połączenia tradycjonalizmu i kulinarnej awangardy.
SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, bazylia, płatki czosnku
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Ser Koryciński Swojski z czosnkiem niedźwiedzim to klasyczny dowód na to, że tradycyjna, zdrowa i prosta polska żywność może cieszyć się popularnością i uznaniem w szerokim gronie odbiorców. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czosnek niedźwiedzi
Jedną z najpopularniejszych wariacji tego wyrobu jest Ser Zagrodowy Bielec z ziołami. Główna tajna broń wyrobów to niepowtarzalny smak. Połączenie aksamitnego sera z nutką naturalnych ziół spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czosnek
Ser Koryciński Swojski z oliwkami to połączenie oryginalne i awangardowe. Ser cieszy się ogromną popularnością wśród naszych Klientów. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, oliwka
Mleko, sól, podpuszczka, suszony pomidor, bazylia oraz czosnek – tych 6 niepozornych składników tworzy kulinarne arcydzieło, jakim jest Ser Zagrodowy Bielec z brushettą. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, suszony pomidor, bazylia, czosnek
Kiełbasa żywiecka – wyprodukowana wyłącznie z...
Element odcięty z górnej części ćwierćtuszy...
Boczek peklowany metodą suchą, poprzez...
Boczek łososiowy wędzony zimnym dymem w...
Polędwiczka wieprzowa to wykwitnę i delikatne...
Schab z dzika to doskonała propozycja dla...
Szynka z tłuszczykiem peklowana z dodatkiem...
Doskonałej jakości smalec z dużymi kawałkami...
WYBIERZ WAGĘ ORAZ ILOŚĆ - KAŻDY KAWAŁEK...