PORTERHOUSE STEK z rostbefu i polędwicy z kością (waga 600 g)

89,40 zł

(149,00 zł / kg)

Brutto

Porterhouse to nic innego jak T-bone stek w wersji premium. Różnicą jest rozmiar polędwicy wołowej - w steku Porterhouse jest znacznie więcej polędwicy. Steki z kością sezonujemy na mokro ok 14 dni, dzięki temu są kruche i delikatne.

UWAGA! Jeden stek waży ok 600g (0,6 kg) Dodając produkt do koszyka, wskazujesz ilość sztuk.

WAGA : 0,6 kg
Ilość

Dostosowywanie produktu

Nie zapomnij zapisać swojej personalizacji, aby móc dodać ją do koszyka
  • Maks. 250 znaków

Jak już wspomnieliśmy wyżej, stek Porterhouse to nic innego jak T-bone w wersji premium. Oba steki charakteryzują się tym, że kość w kształcie litery "T" oddziela dwa rodzaje mięsa czyli rostbef i polędwicę. Lecz w steku Porterhouse polędwicy jest znacznie więcej, dzięki czemu jest on bardziej delikatny i ekskluzywny.

Mówi się, że najlepszy Porterhouse robią w Toskanii, lecz mając kawałek sezonowanej wołowiny z podlaskiej wsi, do tego sól, pieprz i rozmaryn, możesz zrobić najlepszy stek Porterhouse w zaciszu własnego domu ;-)

Stek możesz usmażyć wedle własnych upodobań lub skorzystać z klasycznej metody polecanej przez szefów kuchni która doskonale objaśnia różnicę w „wysmażeniu” i może pomóc w podjęciu decyzji jak długo stek należy smażyć.

steak blue (mocno krwisty), lekko obsmażony z każdej strony - mięso w środku jest praktycznie surowe - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 2-3 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak rare (krwisty), słabo wysmażony, mięso czerwone w środku, białko zaczyna się ścinać - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 3-4 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak medium rare (średnio krwisty), wołowina zmienia kolor na mocno czerwony,osocze delikatnie brunatnieje - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 4-6 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak medium (wysmażony) osocze po naciśnięciu jest już brunatne, mięso jeszcze bardziej jędrne - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 6-8 minuty, często odwracając, odstawić na 2 minuty;

steak well done (dobrze wysmażony), po dotknięciu stek jest twardawy i elastyczny, kolor mięsa brunatny - obsmażyć 1 minutę, odstawić na 2 minuty, następnie smażyć 10 minut, często odwracając, odstawić na 2 minuty.

Wołowinę na steki należy wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem lub grillowaniem, osuszyć papierowym ręcznikiem na chwilę przed położeniem na patelni, grillu.

C151
Nowy
Komentarze (5)
Oceń

Ta strona wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić Ci najlepsze doświadczenie podczas korzystania z naszej witryny. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce prywatności RODO