![]() | Ser Koryciński Wiosenny |
Brak produktów
Jeden z czołowych produktów jest Ser Koryciński Swojski Trzy Ziarna. Ten smakowity i zdrowy wyrób oparty jest – pestki dyni, pestki słonecznika oraz siemię lniane. Połączenie tych produktów pozwala na stworzenie pysznego i jedynego w swoim rodzaju sera, który zadowala nawet najbardziej wysublimowane gusta.
SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Gdy zmęczona zimnem i skuta lodem ziemia zaczyna odtajać, a na drzewach ukazują się pierwsze pąki, na półkach spiżarni pojawia się gość specjalny - Ser Koryciński Swojski wiosenny. Posiada w swoim składzie domieszkę pietruszki, kopru i szczypiorku. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, nać pietruszki, nać kopru, szczypiorek
Ser Koryciński chilli i oregano jest robiony tradycyjną metodą, wyprodukowany bez użycia konserwantów w 100% naturalny. Zawiera przyprawy chilli i oregano - nuta pikantności zawsze jest mile widziana. SKŁAD: mleko krowie, sól, podpuszczka, chilli, oregano
Szynka wędzona gorącym dymem w wędzarni...
Gicz cielęca to wysokiej jakości mięso, jest...
Kiełbasa średnio rozdrobniona, z najlepszego...
Szynka z tłuszczykiem peklowana z dodatkiem...
Jedną z najpopularniejszych wariacji tego...
Boczek peklowany z dodatkiem przypraw...
Kości wołowe Kości wykorzystywane są jako baza...
Ser Koryciński Swojski z czarnuszką to jeden z...
WYBIERZ WAGĘ ORAZ ILOŚĆ - KAŻDY KAWAŁEK...
Szynka z tłuszczykiem wędzona gorącym dymem w...