Ser Zagrodowy swojski wędzony

Ser Zagrodowy swojski wędzony

Ser wędzony, który przygotowujemy na drewnie olchowym. Ser jest uwędzony, gdy jego powierzchnia nabiera złoto-brązowego koloru. Jest zwarty, łatwo go kroić w plastry, ma wyborny smak i aromat.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, wędzony na naturalnym dymie

47,00 zł brutto

47,00 zł za 1 kg

  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 3 kg

Więcej informacji

Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.

Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.

Opinie

Oceń i napisz opinię

Ser Zagrodowy swojski wędzony

Ser Zagrodowy swojski wędzony

Ser wędzony, który przygotowujemy na drewnie olchowym. Ser jest uwędzony, gdy jego powierzchnia nabiera złoto-brązowego koloru. Jest zwarty, łatwo go kroić w plastry, ma wyborny smak i aromat.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, wędzony na naturalnym dymie

Akcesoria

Ser Koryciński Swojski z kminkiem to gratka dla wszystkich smakoszy przetworów mlecznych. Uzyskuje się go dzięki odpowiednio długiemu okresowi leżakowania w wysublimowanych warunkach. Wyrób nie zawiera żadnych substancji konserwujących, barwiących, ani niczego innego niezgodnego z recepturą. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, kminek

36,00 zł
Na stanie

Jest on tworzony na bazie niepasteryzowanego, pełnego mleka krowiego wzbogaconego o szczyptę podpuszczki oraz soli kuchennej. Łagodny, delikatnie kwaskowaty smak i niepowtarzalny maślany aromat – właśnie to go charakteryzuje. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka

36,00 zł
Na stanie

Każdy miłośnik kulinariów wie, ile dobrego przynosi łączenie przeciwstawnych smaków. Uzyskane w ten sposób kombinacja nie tylko zaskakują, lecz cieszy kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ser Zagrodowy Bielec z żurawiną to jeden z najpopularniejszych wyrobów, jest smaczny, wyjątkowo uniwersalny. Pasuje do potraw i przekąsek. SKŁAD:...

36,00 zł
Na stanie

Wyjątkowe smaki serów uzyskany nie tylko poprzez doskonałą recepturę samej masy serowej, lecz także dzięki doborowi właściwych dodatków. Takimi bez dwóch zdań okazały się czubrica oraz kozieradka – przyprawy nieco nietypowe dla polskich tradycji kulinarnych, lecz zdecydowanie warte zastosowania w naszej kuchni. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czubrica,...

36,00 zł
Na stanie

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: