![]() | Ser Zagrodowy z ziołami prowansalskimi |
Brak produktów
Ser Koryciński Swojski z czosnkiem niedźwiedzim to klasyczny dowód na to, że tradycyjna, zdrowa i prosta polska żywność może cieszyć się popularnością i uznaniem w szerokim gronie odbiorców.
SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czosnek niedźwiedzi
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Należy zaznaczyć, że czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on formy ząbków, lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości. Czosnek niedźwiedzi pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomaga zwalczać wirusy i bakterie.
Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Super serek.
Pierwszy raz spróbowałam sera z czosnkiem niedźwiedzim w Tykocinie będąc na wycieczce. Smak i konsystencja
niepowtarzalny.
Jedną z najpopularniejszych wariacji tego wyrobu jest Ser Zagrodowy Bielec z ziołami. Główna tajna broń wyrobów to niepowtarzalny smak. Połączenie aksamitnego sera z nutką naturalnych ziół spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czosnek
Ser jest robiony tradycyjną metodą, wyprodukowany bez użycia konserwantów w 100% naturalny. Zawiera płatki suszonych pomidorów i szczypiorek. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, suszona papryka, szczypiorek
Obok Parmigiano Reggiano (parmezan) i Grana...
Łapki z kurczaka to doskonałe źródło...
Mięso peklowane z dodatkiem przypraw...
Kark wołowy to element odcięty z górnej części...
Ser Koryciński Swojski z bazylią i płatkami...
Sos Dziki Bill Jalapeno to bez dwóch zdań...
Pikantne salami wieprzowe z papryczką...
Kiełbasa biała surowa – drobne mięso wieprzowe...
Miód z maliną to doskonałe połączenie...
Słonina solona, tradycyjnie minimum 10 dni. Po...