Ser Koryciński z czosnkiem niedźwiedzim

Ser Koryciński z czosnkiem niedźwiedzim

WYBIERZ DODATKI

Ser Koryciński Swojski z czosnkiem niedźwiedzim to klasyczny dowód na to, że tradycyjna, zdrowa i prosta polska żywność może cieszyć się popularnością i uznaniem w szerokim gronie odbiorców. 

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czosnek niedźwiedzi

45,71 zł brutto

45,71 zł za kg

  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 3 kg

  • Wprowadź przed dodaniem do koszyka

loader

Więcej informacji

Należy zaznaczyć, że czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on formy ząbków, lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości. Czosnek niedźwiedzi pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomaga zwalczać wirusy i bakterie.

Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.

Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.

Opinie

Oceń 
2021-08-29

Super serek.

Pierwszy raz spróbowałam sera z czosnkiem niedźwiedzim w Tykocinie będąc na wycieczce. Smak i konsystencja
niepowtarzalny.

  • 3 z 3 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

Napisz swoją opinię!

Oceń i napisz opinię

Ser Koryciński z czosnkiem niedźwiedzim

Ser Koryciński z czosnkiem niedźwiedzim

Ser Koryciński Swojski z czosnkiem niedźwiedzim to klasyczny dowód na to, że tradycyjna, zdrowa i prosta polska żywność może cieszyć się popularnością i uznaniem w szerokim gronie odbiorców. 

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czosnek niedźwiedzi

Produkty powiązane

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: