![]() | Ser Koryciński chilli i oregano |
Brak produktów
Każdy miłośnik kulinariów wie, ile dobrego przynosi łączenie przeciwstawnych smaków. Uzyskane w ten sposób kombinacja nie tylko zaskakują, lecz cieszy kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ser Zagrodowy Bielec z żurawiną to jeden z najpopularniejszych wyrobów, jest smaczny, wyjątkowo uniwersalny. Pasuje do potraw i przekąsek.
SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, żurawina suszona
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Ser Koryciński chilli i oregano jest robiony tradycyjną metodą, wyprodukowany bez użycia konserwantów w 100% naturalny. Zawiera przyprawy chilli i oregano - nuta pikantności zawsze jest mile widziana. SKŁAD: mleko krowie, sól, podpuszczka, chilli, oregano
Ser jest robiony tradycyjną metodą, wyprodukowany bez użycia konserwantów w 100% naturalny. Zawiera płatki suszonych pomidorów i szczypiorek. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, suszona papryka, szczypiorek
Wyrafinowany smak, subtelny aromat jak również...
Kiełbasa szynkowa – produkowana z mięsa...
Mięso gulaszowe pochodzi z kurczaków z chowu...
Szynka ze skórą bez kości doskonale nadaję się...
Kiełbasa cygańska – wysokiej jakości mięso...
Nie ma to jak dobry gulasz z dziczyzny!...
Kark wołowy to element odcięty z górnej części...
Boczek peklowana z dodatkiem przypraw...
EKOLOGICZNY KMINEK Dobry smak uzyskujemy po...
Czy może być coś lepszego od soczystej golonki...