![]() | Ser Zagrodowy z ziołami prowansalskimi |
Brak produktów
Gdy zmęczona zimnem i skuta lodem ziemia zaczyna odtajać, a na drzewach ukazują się pierwsze pąki, na półkach spiżarni pojawia się gość specjalny - Ser Koryciński Swojski wiosenny. Posiada w swoim składzie domieszkę pietruszki, kopru i szczypiorku.
SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, nać pietruszki, nać kopru, szczypiorek
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Jedną z najpopularniejszych wariacji tego wyrobu jest Ser Zagrodowy Bielec z ziołami. Główna tajna broń wyrobów to niepowtarzalny smak. Połączenie aksamitnego sera z nutką naturalnych ziół spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czosnek
Ser Zagrodowy Bielec z orzechem włoskim dzięki swemu nietypowemu dodatkowi skutecznie łamie wiele kulinarnych konwenansów. Charakteryzuje się oryginalnym, a jednocześnie dobrym i delikatnym smakiem. Nuta orzecha włoskiego świetnie komponuje się z lekką słonością oraz aksamitną konsystencją sera. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, orzech włoski
Kiełbasa biała surowa – drobne mięso wieprzowe...
Polędwica wołowa, doskonałe mięso szczególnie...
Najczęściej serce wykorzystywane jest jako...
Schab wędzona gorącym dymem w wędzarni...
Wykorzystuje się je do przygotowywania potrawek...
Żeberka wędzone gorącym dymem w wędzarni...
Kiełbasa chłopska to mieszanka drobnych mięs...
Ser Koryciński Swojski z oliwkami to połączenie...
Podudzie z kurczaka w pysznej kukurydzianej...
Dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz...