Ser Koryciński z czubrycą i kozieradką

Ser Zagrodowy z czubrycą i kozieradką

Wyjątkowe smaki serów uzyskany nie tylko poprzez doskonałą recepturę samej masy serowej, lecz także dzięki doborowi właściwych dodatków. Takimi bez dwóch zdań okazały się czubrica oraz kozieradka – przyprawy nieco nietypowe dla polskich tradycji kulinarnych, lecz zdecydowanie warte zastosowania w naszej kuchni.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czubrica, kozieradka ziarno

36,00 zł brutto

36,00 zł za 1 kg

  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 3 kg

Więcej informacji

Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.

Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.

Opinie

Oceń i napisz opinię

Ser Zagrodowy z czubrycą i kozieradką

Ser Zagrodowy z czubrycą i kozieradką

Wyjątkowe smaki serów uzyskany nie tylko poprzez doskonałą recepturę samej masy serowej, lecz także dzięki doborowi właściwych dodatków. Takimi bez dwóch zdań okazały się czubrica oraz kozieradka – przyprawy nieco nietypowe dla polskich tradycji kulinarnych, lecz zdecydowanie warte zastosowania w naszej kuchni.

SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czubrica, kozieradka ziarno

Akcesoria

Główną zaletę Sera Korycińskiego Swojskiego z pieprzem stanowi jego naturalność oraz prostota. W procesie produkcji używane jest jedynie niepasteryzowane mleko, podpuszczki, sól i pieprz kolorowy. Przekłada się to rzecz jasna na smak sera, o którego wyjątkowości skutecznie świadczą przyznane liczne nagrody i wyróżnienia o znaczeniu międzynarodowym. SKŁAD:...

36,00 zł
Na stanie

Ser Zagrodowy Bielec z orzechem włoskim dzięki swemu nietypowemu dodatkowi skutecznie łamie wiele kulinarnych konwenansów. Charakteryzuje się oryginalnym, a jednocześnie dobrym i delikatnym smakiem. Nuta orzecha włoskiego świetnie komponuje się z lekką słonością oraz aksamitną konsystencją sera. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, orzech włoski

36,00 zł
Na stanie

Jeden z czołowych produktów jest Ser Koryciński Swojski Trzy Ziarna. Ten smakowity i zdrowy wyrób oparty jest – pestki dyni, pestki słonecznika oraz siemię lniane. Połączenie tych produktów pozwala na stworzenie pysznego i jedynego w swoim rodzaju sera, który zadowala nawet najbardziej wysublimowane gusta. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, pestki dyni,...

36,00 zł
Na stanie

Ser Koryciński chilli i oregano jest robiony tradycyjną metodą, wyprodukowany bez użycia konserwantów w 100% naturalny. Zawiera przyprawy chilli i oregano - nuta pikantności zawsze jest mile widziana. SKŁAD: mleko krowie, sól, podpuszczka, chilli, oregano

36,00 zł
Na stanie

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: