![]() | Ser Zagrodowy z żurawiną |
Brak produktów
Ser Koryciński Swojski z kminkiem to gratka dla wszystkich smakoszy przetworów mlecznych. Uzyskuje się go dzięki odpowiednio długiemu okresowi leżakowania w wysublimowanych warunkach. Wyrób nie zawiera żadnych substancji konserwujących, barwiących, ani niczego innego niezgodnego z recepturą.
SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, kminek
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Sery Korycińskie są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię Sery Korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmak wazy około 3kg.
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery Korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Każdy miłośnik kulinariów wie, ile dobrego przynosi łączenie przeciwstawnych smaków. Uzyskane w ten sposób kombinacja nie tylko zaskakują, lecz cieszy kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ser Zagrodowy Bielec z żurawiną to jeden z najpopularniejszych wyrobów, jest smaczny, wyjątkowo uniwersalny. Pasuje do potraw i przekąsek. SKŁAD:...
Wyjątkowe smaki serów uzyskany nie tylko poprzez doskonałą recepturę samej masy serowej, lecz także dzięki doborowi właściwych dodatków. Takimi bez dwóch zdań okazały się czubrica oraz kozieradka – przyprawy nieco nietypowe dla polskich tradycji kulinarnych, lecz zdecydowanie warte zastosowania w naszej kuchni. SKŁAD: mleko, sól, podpuszczka, czubrica,...
Schab wędzony gorącym dymem w wędzarni...
Udziec trybowany z kurczaka nadbiebrzańskiego,...
Wołowina na tatar to starannie wyselekcjonowane...
Każdy miłośnik kulinariów wie, ile dobrego...
Ser Koryciński chilli i oregano jest robiony...
Szynka element szczególnie walory smakowe...
Kości wołowe szpikowe Szpik jest jedną z...
Gdy zmęczona zimnem i skuta lodem ziemia...
Smarowany na chrupiący chleb, udekorowany...
Słonina solona, tradycyjnie minimum 10 dni. Po...