W tej kategorii znajdziesz autentyczne włoskie smaki, które przypomną Ci o słonecznej Italii. Oferujemy wysokiej jakości produkty, w tym m.in. makarony, sery, wędliny, oliwy, wino i wiele innych.
Lardo in conca to słonina z włoskich tusz wieprzowych. Dojrzewa przynajmniej 6 miesięcy w marmurowych skrzyniach. Dzięki temu jest tak aromatyczna i delikatna. Pokrojona w cieniutkie plasterki doskonała na deskę wędlin. Może być dodatkiem do grzanek czy focacci, pizzy gourmet i polenty podawanej na ciepło.
Włoska wędlina dojrzewająca z wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego, tradycyjnie produkowana na południu Włoch, w regionie Kampania. Zazwyczaj formowana w kształt cylindra i obwiązywana sznurkiem. Salami o średnio-dużym stopniu zmielenia, łagodnym smaku i delikatnym aromacie, dojrzewa 60-80 dni.
Oryginalen, Włoskie Guanciale to mięso wieprzowe z podgardla. Posiada intensywny aromat i charakterystyczną maślaną konsystencję. Ten włoski przysmak wieprzowy jest w składzie podobny do boczku i jest przez Włochów często stosowany jako jego zamiennik.
Król włoskich serów, o jakości kontrolowanej przez konsorcjum Parmigiano-Reggiano. Ser o ziarnistej strukturze, niepowtarzalnym smaku i wyrazistym aromacie. Doskonały do wzbogacania smaku niezliczonej ilości potraw, od makaronów, risotto, ravioli, lasagne, po zupy i pizzę.
Obok Parmigiano Reggiano (parmezan) i Grana Padano to jeden z najlepszych włoskich serów. Jest to twardy ser owczy o charakterystycznym, ostrym smaku i przyjemnym, ale intensywnym aromacie.
Oryginalny włoski ser twardy posiadający D.O.P. (chronione oznaczenie pochodzenia). Jest to ser bardzo dojrzały (12-15 miesięcy), spożywany zazwyczaj po starciu na tarce.
Toskański ser podpuszczkowy z mleka owczego, dojrzewający, półtwardy o wyrazistym, ostrym, słonawym smaku i powierzchni pokrytej olejem lnianym. Idealny na deskę serów.
Twardy ser podpuszczkowy z mleka owczego z Sardynii o charakterystycznym, zdecydowanym smaku. Wytwarzany z mleka pochodzącego z obszarów Sardynii. Doskonały na deskę serów lub na grzanki. Idealnie komponuje się z musztardkami do serów.
Trzy złote zasady makaronu Voiello obowiązujące od ponad wieku: makaron jest wytwarzany z najlepszych ziaren pszenicy durum, jest formowany w procesie tłoczenia przez ciągarki z brązu, a do wyschnięcia pozostawiany jest w naturalny sposób.
Linguine jest to rodzaj długiego makaronu z mąki durum. Jego długość porównywalna jest do spaghetti, jednak w przeciwieństwie do niego makaron linguine posiada płaski przekrój. Produkt ten wywodzi się z Genui, często zwany tam też jest trenette.
Jeden z najbardziej znanych i popularnych makaronów w kształcie skośnej rurki. Trzy złote zasady makaronu Voiello obowiązujące od ponad wieku: makaron jest wytwarzany z najlepszych ziaren pszenicy durum, jest formowany w procesie tłoczenia przez ciągarki z brązu, a do wyschnięcia pozostawiany jest w naturalny sposób.
Pappardelle La Molisana to szeroki i gruby makaron, charakterystyczny dla kuchni Toskanii. Prosty skład i wysoka jakość mąki pochodzącej z Molise pozwala na uzyskanie doskonałego smaku i tekstury. Idealny do potraw z gęstymi sosami mięsnymi lub warzywnymi.
Paccheri to wysokiej jakości makaron z włoskiej twardej pszenicy w kształcie szerokich rurek, produkowany w tradycyjny sposób i obrabiany na matrycach z brązu. Taki sposób obróbki sprawia, iż powierzchnia makaronu staje się bardziej porowata, pozwalając tym samym na lepsze absorbowanie sosów.
Włoskie pomidory bez skórki z regionu Apulia. Zrywane w najgorętsze dni roku, uprawiane na gorącym włoskim słońcu, charakteryzują się doskonałym aromatem i wyjątkowym smakiem.
Wysokiej jakości włoski sos ragù na bazie pulpy pomidorowej z mięsem wołowym i wieprzowym, oliwką z oliwek extravergine oraz warzywami: marchewką, selerem, cebulą i dodatkiem soli.
Sugo all’arrabiata to gotowy sos do makaronu na bazie pulpy pomidorowej z dodatkiem ostrej papryczki peperoncino, oliwy z oliwek, cebuli, czosnku, pietruszki i bazylii. Polecany dla tych, którzy mają mało czasu na gotowanie, ale nie chcą rezygnować z dobrego makaronu we włoskim stylu. Smaczny i dobry jakościowo.
Oliwa extravergine z dodatkiem ostrej papryczki to bardzo popularna receptura śródziemnomorska, znana i używana już w czasach starożytnych. Otrzymuje się ją dzięki macerowaniu ostrej suszonej papryczki w oliwie z oliwek.
Drylowane włoskie ciemne oliwki Taggiasche w zalewie z oliwą z oliwek. Znakomite jako przystawka i przekąska, doskonałe do sałatek. Świetnie sprawdzą się jako dodatek na pizzę.
Mąka z miękkich ziaren pszenicy typu 00. Polecana do ciasta bezpośredniego, o średnim czasie wyrastania (8-10 godzin). Doskonale nadaje się do przygotowania pizzy neapolitańskiej.
Pochodzenie produktu: Lacjum
Ta strona wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić Ci najlepsze doświadczenie podczas korzystania z naszej witryny. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce prywatności RODO